HABER

Esin'in tedavisine Yargıtay engeli

ANKARA (İHA) - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, lösemi hastası Esin Köse isimli çocuğun yurtdışında tedavi edilmesine ilişkin Yargıtay'ın olumsuz karar verdiğini belirterek, "Ya mevzuat değişikliğine ilişkin hazırladığımız yasa tasarısı çıkacak, ya da sosyal yardım kurumları bu çocuğa yardım edecek" dedi.

Başesgioğlu, "Avrupa Birliği'nde Ayrımcılıkla Mücadele ve Ülkemize Yansımaları" konulu sempozyum çıkışında gazetecilerin sorularını cevapladı. Lösemi hastası Esin'in yurt dışında tedavi edilmesiyle ilgili Yargıtay'ın verdiği olumsuz kararı değerlendiren Başesgioğlu, minik çocuğun yaşaması için ellerinden geleni yaptıklarını söyledi. SSK mevzuatının yurtdışında tedavi için sadece sigortalıya hak tanıdığını anlatan Başesgioğlu, eş ve çocukların bu haktan yararlanamadığını kaydetti. İzmit mahkemesinin Esin'in yurt dışında tedavi edilebileceği yönünde olumlu karar verdiğini, ancak Yargıtay'ın bu kararın bozduğunu ifade eden Başesgioğlu, "Yargıtay SSK mevzuatına göre Esin'in yurt dışında tedavisinin mümkün olmadığını hukuki olarak bildirdi" diye konuştu. Esin'in yurt dışında tedavi olabilmesi için tüm imkanlarını seferber ettiklerini belirten Başesgioğlu, "Esin hepimizin çocuğu ona yardımcı olmamız lazım. Önümüzde yasal engel çıkınca yasa değişikliğine gitmek istedik. SSK'lıların eş ve çocuklarının da tedavi için yurt dışına gönderilmesine imkan tanıyan bir yasa tasarısı hazırladık ve Bakanlar Kurulu'na gönderdik. Sanırım Meclis açıldığında gündeme gelecek ilk konulardan birisi bu olacak" diye konuştu. Başesgioğlu, bunun dışında yasa Meclis'ten çıkana kadar bazı girişimlerde bulunduklarını da vurgulayarak, "Esin'in tıbbi durumu nedir bilmiyorum. Yurt dışında tedavi edilip edilmemesi gerektiğine uzmanlar karar verecek. Bunun dışında sosyal yardımlaşmladan ve diğer kurumlardan ne gibi bir yardım talep edebiliriz diye düşündük. İlgili kurumlara yazı gönderdik ve şahsi şahsi görüşmelerimiz devam ediyor" şeklinde konuştu. Esin'in yurt dışında tedavi olabilmesi için 700 bin dolara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Başesgioğlu, bu rakamı orta halli bir ailenin karşılamasının mümkün olmadığını söyledi. Bakanlar Kurulu'na gönderdikleri yasanın bir an önce çıkmasını beklediklerini kaydeden Başesgioğlu, "Ya yasa çıkacak ya da sosyal yardım kurumu ilik nakli için çocuğa yardım edecek. Bunun dışında hayırseverlerin yardımı olursa biz onlara teşekkür ederiz" diye konuştu.

Öte yandan, Bakan Başesgioğlu, gazetecilerin sorusu üzerine, AB Genişlemeden Sorumlu Komiseri Günter Verhaugen'in, "Nitelikli Türkler'e ihtiyacımız var" sözlerini değerlendirdi. "Verhaugen söylediklerine katılıyorum, AB'nin Türk işgücüne ihtiyacı var" diyen Başesgioğlu, şunları söyledi:

"İlerleme Raporu'nda en çok itiraz ettiğimiz noktalardan birisi işgücünün serbest dolaşımının kalıcı olabileceği yönündeki değerlendirmelerdir. Biz bunun birliğin üç temel özgürlük alanından birinin kısıtlanması anlamına geldiğini düşünüyoruz. Yani serbest dolaşım hakkının kısıtlanması demek AB felsefesinin üç temel ayağından birinin yok olması demektir. Bu yasağın kalıcı olması kabul edilemez. Avrupa nüfusu gittikçe yaşlanıyor. AB'de 2050'de 65 ve üzeri nüfus toplam nüfus içerisinde yüzde 53 oranına gelecek. Yani her yüz kişiden 53'ü 65 ve üzeri yaşta olacak. AB'nin genç nüfusa ihtiyacı var. Bu da en yakın coğrafya olan Türkiye'den karşılanabilir. Avrupa'da 3.5 milyon civarında vatandaşımız var. Türkiye'ye karşı ayrımcı bir anlayış hem AB açısından hem de bizim açımızdan uygun değildir. Verhaugen'in bu manada söylediklerine katılıyorum. Doğrudur. Avrupa Türk işgücünün gelişine 1960'larda olduğu gibi 2010'da ve 2020'de de sevinecektir". Başesgioğlu, Türk iş gücünün nitelikli hale gelmesi için eğitim çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler