HABER

TMO'dan çiftçiye 'panik yok' mesajı

ANKARA (İHA) - Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, piyasada 'TMO alıma girmeyecek, çiftçi perişan olacak' şeklinde bir havanın olduğunu belirterek, "Panik yok. TMO burada çiftçiyi mağdur etmeyecek" mesajını verdi.

TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, İHA muhabirine 2005 hububat piyasalarını değerlendirdi. Kemaloğlu, TMO Genel Müdürlüğü'nün bazı bölgelerdeki atıl depolarını kapatmasından dolayı TMO'nun piyasadan çekileceği yönünde olumsuz bir havanın oluştuğunu belirterek, "TMO Genel Müdürlüğü yüzde 60 küçüldü ama işyeri kapasitesinde azalma yüzde 2 oranında gerçekleşti. Yani 4 milyon 600 bin depo kapasitesinin sadece 100 bin tonluk bir azalma oldu. Bu depoların kapanmasından dolayı TMO'nun 2005'de alım yapmayacağı düşüncesi doğru değil" dedi.

TMO'nun görevinin fiyatları düzenlemek ve üreticiyi korumak olduğunu ifade eden Kemaloğlu, ancak üretici, sanayici ve tüketici dengesini sağlamanın da TMO için olmazsa olmaz şartlar arasında yer aldığını belirtti. Hububat politikası belirlenirken, kamu dengeleri, üretici, sanayici ve tüketiciye nasıl yansıdığını düşünmeden hareket edemeyeceklerinin altını çizen Kemaloğlu, 18 Mayıs 2005 itibariyle Çukurova'da hasat döneminin başladığını kaydetti. Urfa'da arpa üretiminin dekarda 200 - 250 kilogram olarak gerçekleştiğini ve piyasada fiyatların 220 - 225 bin liradan işlem gördüğünü belirten Kemaloğlu, Çukurova'da hasadın yapıldığı yerlerde dekarda 500 - 550 kilogramlık verimin sağlandığını ve buğdayın piyasada 340 bin liradan işlem gördüğünü söyledi.

Kemaloğlu, özellikle Çukurova bölgesinde süne oranının sıfıra yakın olmasının sevindirici olduğuna dikkat çekerek, tahminlere göre bu sene Türkiye genelinde 20 milyon tonluk rekolte beklentisinin olduğunu kaydetti. Yağış dolayısıyla Konya, Karaman bölgesinde sıkıntı olduğunu ancak Türkiye genelinde sıkıntının söz konusu olmadığını dile getiren Kemaloğlu, "2005 yılına girerken, üreticinin, piyasanın tedirgin olmasına gerek yok. Çünkü bu sene Türkiye hububat piyasasında önemli önemli gelişmeler olacak. Öncelikle Türkiye'de buğday ithalatı söz konusu değil. Dahilde İşleme Rejimi kapsamında ihracatçının talepleri TMO stoklarından karşılandığı için kaliteli buğdaya yoğun bir talep olacak. TMO stokları minimum seviyeye indi. Hasata Türkiye'nin bir aylık ihtiyacı olan yaklaşık 900 bin ton stokla giriyoruz. Dahilde İşleme Rejimi kapsamı Mayıs ayı sonu itibariyle durduruluyor. Dolayısıyla ihracat yapacak sanayicide piyasaya girecek. Böylelikle piyasalarda büyük bir canlılık olacak" şeklinde konuştu.

2005 yılı hasat döneminin piyasalar anlamında kesinlikle canlı bir sezon olacağını vurgulayan Kemaloğlu piyasaya şu mesajı verdi:
"TMO Genel Müdürlüğü gün be gün tüm fiyatları takip ediyor. Bu piyasayı yüzde yüz kendi haline bırakması söz konusu değil. Kırılmanın hissedildiği anda piyasaya gireceğiz. Piyasadaki duruma göre heran fiyat açıklamaya hazırız. Çukurova satışında kırganlık görmüyoruz. TMO Genel Müdürlüğü bütün işyerleri ile piyasayı regüle etmeye hazır. Piyasayı bozacak hiçbir unsura müsade etmeyiz. 'Buğday yerde sürünüyor, üretici perişan oldu' durumunu kabul edemeyiz. Gerekirse politikalar açıklanmadan da TMO piyasada kendini gösterebilir. Hasat henüz Türkiye'de tam anlayıla başlamadı. Politikalar büyük ölçüde belirlendi ancak son rütuşlar yapılıyor."
TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, Çukurova bölgesinde yüzde 50 oranında ekimi yapılan Sagittario isimli İtalyan buğdayının bu sene yapılan analizler sonucunda birinci sınıf buğday kapsamına alındığını açıkladı. Geçen yıllarda 2. sınıf buğday muamelesi gören bu ürünün birinci sınıf kapsamına alınmasıyla fiyatında yüzde 5'lik artışın olacağını dile getiren Kemaloğlu, "Çukurova üreticisinin beklentisini karşıladık ve ürünlerini birinci sınıf kapsamına aldık" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler