ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı Cemil Çiçek, yolsuzluklarla mücadelede hakim ve savcıların sonuna kadar arkalarında olacaklarını belirterek, "Yolsuzluğun kökünü kazımak için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Eğer yolsuzluğu devlet ihale ediyorsa sistemde de köklü değişiklikler yapılacaktır" şeklinde konuştu.
Bakan Çiçek, Hakimler ve Savcılar Eğitim Merkezi'ni ziyaretinde yaptığı açıklamada, yolsuzlukların ortaya çıkma noktasında geçen dönemlere ait bir takım siyasi sıkıntıların ve engellerin ortadan kaldırılacağını söyledi. Çiçek, yolsuzlukların üzerine giden hakim ve savcıların arkasında olacaklarını belirterek, bütün boyutları ile meselenin üzerine gideceklerini kaydetti. Çiçek, yolsuzluğun, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük tehditi olduğunu savunarak, bu konuyu önlemek için yeni bir düzenleme gerekiyorsa, her türlü mevzuat değişikliğinden kaçınmayacaklarını, sistemde de köklü değişiklikler yapılacağını açıkladı. Çiçek, "Yolsuzluğu devlet ihale ediyorsa devlet kademesinde de gerekli değişiklikler, uygulamalar yapılacaktır. Özelleştirmenin de yolsuzlukların önüne geçilmesi konusunda önemli bir uygulama olacağını düşünüyorum. Devletin elinde ne kadar az imkan olursa yolsuzluk o kadar azalır. Bunu için mevzuatı yeni baştan gözden geçireceğiz. Yargılamayı hızlandıracağız. Yargının ödeneğinin artırılması sağlıyacağız" dedi.
"SADECE 83. MADDDENİN DEĞİŞİKLİĞİ YOLSUZLUKLARIN ÖNLENMESİ İÇİN YETERLİ OLMAZ" Adalet Bakanı Çiçek, bir basın mensubunun, 83.maddedeki değişiklikle dokunulmazlıkların kaldırılması konusundaki bir sorusunu yanıtlayarak, 83. maddenin değiştirilmesi ve dokunulmazlıkların kaldırılmasının tek başına yolsuzlukları önlemeye yetmeyeceğini savundu. Çiçek, konu ile ilgili şunları kaydetti: "Anayasa değişiklikleri bizim görev alanımıza girmez, bu Parlemento'nun işidir. İleriki günlerde gündeme gelecektir. Yolsuzluklar bir köşede siyasileri, bir köşede kamu görevlilerini ve bir köşede de iş adamlarını bulunduğu bir konudur. Bir köşeyi düzeltmek meseleyi ortadan kaldırmaz. Sadece 83. maddede değişiklik yolsuzlukların önlenmesi için yeterli olmaz. Ama 83. madde ile muhattap olmayan bir milletvekili olarak değişikliğin gerekli olduğunu düşünüyorum. Ayrıca, yolsuzluklara adı karışan siyasilerin yüzde 90'ının 3 Kasım seçimleri ile birlikte dokunulmazlık zırhı kalkmıştır. Ancak, yolsuzluklara adı karışan siyasilerin yakınları vardı. Onlar karakola çay içmeye bile gitmedi. 83. madde düzenlenmedi o yüzden yolsuzluklarla mücadele edilemiyor demek de doğru değildir" şeklinde konuştu.
Bakan Çiçek, uyum paketinde DGM'lerin kaldırılmasının yer alıp almadığı yönündeki bir soruyu yanıtlayarak, 1 aylık bir süre içinde DGM'lerin kaldırılmasının söz konusu olmadığını söyledi. Uyum paketinin, 12 Aralık için özel bir durum olduğunu ve bundan sonra kanunların Meclis'e paket halinde değil müstakil gideceğini belirten Çiçek, "Meclis'e gönderilecek 24 tasarımız var. Bakanlar Kurulu'ndan geçtikten sonra önümüzdeki günlerde Meclis'e gönerilecekler. Bu tasarılar içinde henüz DGM'lerle ilgili bir hazırlık yok. Ben de özel kimlikli bir mahkemeden yana değilim ama yolsuzluklara gitme konusunda DGM'lerin önemli rolleri var. Çünkü buradaki savcılar konuların uzmanıdır. DGM'lere yeni bir statü kazandırılması konusunda gelecek aylarda toplantılar yapacağız. Ama önümüzdeki 10-15 gün zarfında bu konu gündeme gelmeyecektir. Önümüzdeki en önemli konu Çek Yasası'dır. Bu yasayı hafta içinde tartışmaya açacağız ve Meclis'e sunacağız" dedi.